גזים אצל תינוקות הטיפול הנכון – נדמה כי על התופעה הזאת כל הורה שמע.
לפני הלידה הראשונה – ובטח אם מדובר בהורה מנוסה: גזים אצל תינוקות נחשבים לתופעה ש30% מהתינוקות יעברו במהלך ימי חייהם הראשונים.
למרות שמדובר בתופעה שאינה מסוכנת, היא עשויה להדיר שינה מעיניהם של כל הסובבים במשך ימים ארוכים ולגרום סבל של ממש, בייחוד לפעוט כמובן. אז כיצד מטפלים ביעילות בגזים אצל תינוקות?
ראשית: חום, אהבה והרבה סבלנות
גזים אצל תינוקות נגרמים, כפי הנראה, בשל העובדה שמערכת העיכול של הפעוט עדיין אינה ערוכה לעיכול מזון שלא מגיע דרך השליה. הגזים הנוצרים בבטן. בד"כ תוצאה של תהליך ההסתגלות של מערכת העיכול. הדבר נמשך לרוב עד לגיל שלושה חודשים.
התקופה הזו, תלווה בכאבים רבים.
התינוק יבכה בכי ממושך וירגיש חוסר מנוחה .
הרפואה מגדירה זאת על פי חוק השלוש: אם התינוק בוכה יותר משלוש שעות ביום, יותר משלושה ימים בשבוע ולמשך שלושה שבועות לפחות, הוא סובל ככל הנראה מגזים (אלא אם כן התגלתה בעיה רפואית אחרת).
המפתח לצליחת התקופה המאתגרת הזאת הוא סבלנות והרבה חום ואהבה.
תינוקות זקוקים למגע , ליחס, לתשומת הלב.
חבקו אותם, אחזו אותם בידיכם, הראו להם שאתם שם בשבילם, ובכך כבר תקלו על ההתמודדות.
הטיפול הנכון: פעולות מרגיעות ויצירת סביבה נעימה
מבחינה פרקטית, הפעולות שתוכלו לעשות כדי להקל על תינוקכם רבות. נכון, לא כולן יהיו יעילות באותה מידה, וכל פעוט מגיב אחרת לטיפול המוענק לו, אך בעזרת כמה מהלכים קלים לביצוע, תוכלו בוודאי להקל עליו:
- ערסלו אותו: עצם ההחזקה על הידיים, הנדנוד והערסול עשויים להקל במשהו על כאביו של הפעוט ולהרגיע אותו
- החזיקו אותו בתנוחת 'נמר על העץ': התנוחה המוכרת, שבה התינוק למעשה נח על האמה וגבו מופנה אליכם, מסייעת מאוד בתקופת היווצרות הגזים, משום שהלחץ על הבטן מקל את הכאבים ברוב המקרים
- עסו את בטנו: עיסוי נעים בבטן, בעזרת לחיצות קלות, יכול בוודאי להקל על התינוק, ממש כמו אותה תנוחה שציינו כעת
- קפלו את רגליו וקרבו אותן לבטנו.
התנוחה שבה הברכיים של הפעוט קרובות לבטן (אל תחששו: תינוקות גמישים מאוד בגיל זה ולכן תנוחה זו לא אמורה להכאיב להם) מגבירה גם היא את הלחץ על הבטן ויכולה לסייע בשחרור גזים. - צרו סביבה מרגיעה. השמיעו לתינוק מוזיקה נעימה, דאגו לסביבה חמימה.
דברו עם התינוק, הרגיעו אותו בקולכם.
כל אלו יסייעו לו להירגע ולחוש נוח יותר.
לצד כל אלו, ולאורך התקופה הזאת, ודאו שאינכם מאכילים את התינוק יתר על המידה.
אם אינכם בטוחים בעניין, התייעצו עם מומחים כדי לוודא שאינכם מכבידים על מערכת העיכול.
תרופות ולא תוספי מזון
כיום ישנם בשוק לא מעט תוספי מזון ותכשירים אשר מתיימרים לסייע בהתמודדות עם גזים אצל תינוקות. חשוב שמוצרים ייבדקו קלינית לפני יציאתם לשוק (שהרי היצרניות אינן מחויבות לכך).
נוסף על כך, רבים מהם מאושרים לשימוש רק מגיל חצי שנה.
כאשר מדובר בתרופות המציאות שונה: כל חברה אשר מעוניינת להוציא לשוק תרופה שייצרה, חייבת שזו תעבור בדיקות קליניות ומחקרים קפדניים אשר מוכיחים את יעילותה. כך, תרופות המטפלות בגזים אצל תינוקות נבדקו לעומק והוכח חד־משמעית כי הן יעילות בטיפול בתופעה. לכן אם החלטתם להשתמש בתכשיר כלשהו להקלה על גזים אצל תינוקות, מומלץ שזו תהיה תרופה מוכחת קלינית.
הכתבה בחסות חברת כצט יצרנית טיפטיפות