הנקה תוספים וכל מה שבניהם
כל מה שצריך לדעת על תוספים והנקה:
מדוע תוספים והנקה ?
הנקה תוספים שבנהים , הרכב חלב האם משתנה במהלך תקופת ההנקה ומתאים בדיוק לשלבי הגדילה של התינוק.
חלב פרה אינו מתאים לצרכיו של התינוק האנושי ומכיל פי 2.55 יותר חלבון וכן היחסים בין חלבוני החלב – קזאין וחלבון מי גבינה שונים ממה שקיים בחלב אם ולכן עשוי להכביד על כליותיו של התינוק שעדיין לא הבשילו.
ככל שהתינוק גדול יותר הוא זקוק ליותר קלוריות.
כוח היניקה ושאיבת החלב עולה וכן ביוכולתו לעכל ולעבד כמויות גדולות יותר של חלב.
תינוקות קטנים מסתמכים בעיקר על נפח החלב הקדמי שהוא זמין וקל יותר להשגה אך רזה יותר.
הם אוכלים לעיתים קרובות כמויות קטנות גם בעיקר כדי לחסוך מאמץ ולשמור על כוחותיהם.
חלב אם עונה בד"כ על מרבית צרכי התזונה עד לגיל ארבעה, שישה חודשים- לויטמינים הנמסים בשמן ישנם מאגרים בגוף (A E D K) כמו גם למינרלים, אך אספקת הויטמינים הנמסים במים תלויה בתזוה השוטפת.
כאשר יש לשים דגש בתזונת האם על אבץ, ברזל, סידן, ויטמיני B , ו – c.
חלב אם עוזר לספיגת ברזל – בזכות הלקטופרין חלבון קושר ברזל הנמצא בחלב אם.
חלב אם קל יותר לעיכול- "גבישי חלבון" הנוצרים בתהליך ההתקרשות של חלב אם קלים לעיכול ומתפנים במהירות דרך המעי. ובזכות אולגוסכרידים – מרכיבי סוכר הקיימים בחלב אם מוגבר שגשוג חיידקי החלב הידידותיים במעי.
הסביבה החומציתת שיוצרים החיידקים תורמת לתנותיות המעי ובכך מקילה על היציאות ולכן תינוקות יונקים אינם סובלים בד"כ מעצירות.
לסיכום:היניקה נותנת לנו את השיעור הטוב ביותר בתזונה ובאכילה נכונה.
יש בה איזון תזונתי מדוייק, התורם למימוש פוטנצייאל התפתחות הגוף והמוח ומאפשרת לנו ללמוד על החשיבות המכרעת של קשר בין אישי.
הורמונים הלוקחים חלק בהנקה: אוקסיטוצין להזרמת החלב, ופרולקטין לייצור החלב.
הגירוי המוחי ליצירת החלב נוצר הן מפעולת מציצתו של התינוק, והן מהרגשתה של האם שגם היא תורמת להפרשת החלב.
עצם הרצון והמחשבה על הנקה, בכיו של התינוק, יכולים לעורר הפרשת חלב.
תהליך ייצור החלב פועל על עיקרון של ביקוש והיצע.
ככל שמוצצים יותר כך נוצר יותר חלב.
ההנקה על פי צורכי התינוק תביא בעקבותיה ייצור חלב בכמות ובתדירות הדרושה לתינוקך.
מצבי סטרס (עקה), תזונה לקויה ומחסור בנוזלים ותנאי מחלה – אלו יכולים לגרום להפחתה משמעותית בייצור החלב.
על האם לדאוג לתזונה עתירת אנרגיה, חלבונים, חומצות שומן, כדוגמת פירות יבשים, אגוזים למיניהם, (אגוזי מלך, קשיו, מקדמיה) טחינה, ירקות ופירות וכן לדאוג לשתייה מרובה ולמנוחה על מנת להשביח את החלב ולאפשר ייצור מספק של חלב המתאים לצרכי התינוק.
במקרים אלו ניתן להיעזר בצמחי מרפא ותוספי תזונה על מנת להגביר את ייצור החלב.
צמחי מרפא המסייעים להגברת חלב אם:
סרפד –(urtica) – הסרפד הינו צמח מרפא המסייע להגברת ייצור חלב אם, כמו כן חשיבות גם בתכולת הוויטמינים והמינרלים הקיימת בו ובעיקר ברזל וויטמין C .
שומר (Fennl) – ידוע ברפואה העממית כצמח המסייע להגברת חלב אם, כמו כן הצמח עוזר להרגעת מערכת העיכול ולמניעת גזים ונפיחויות.
חילבה (fenugreek) – צמח המכיל מגוון רחב של מרכיבים כגון ספונינים, אלקלואידים, סיבים ועוד והידוע בין ייתר תכונותיו (מסייע גם בהפחתת שומנים בדם ולאיזון רמות סוכר בדם) – כמקדם ייצור של חלב אם.
גדילן מצוי (silybum marianum ) לצמח השפעות פיזיולוגיות שונות על גוף האדם, ובעיקר על מערכת העיכול, תאי הכבד והדם.
מזה שנים הגדילן ידוע כמסייע להפחתת בעיות עיכול שונות, הגדילן מגביר תהליכי ספיגה של ויטמינים ומינרלים ובעיקר של ברזל, ומסייע במקרים של קשיי עיכול בעיקר של חלבונים ושומנים.
ניתן לשימוש לתקופות ארוכות בעיקר במקרים של אנמיה וספיגה לקויה של ברזל.
וכן להגברת חלב אם.
ורבנה (verbena officinalis) –הורבנה היא אחד מצמחי המרפא העתיקים ביותר בשימוש בעולם הרפואי. שימושים מקובלים – מסייע לתפקוד מערכת העצבים (מרגיע במקרים של עצבנות ובעיות שינה בעיקר על רקע הורמונלי, ולכן חיוני במיוחד לנשים לאחר לידה.)
וכן מסייע להגברת תפוקת החלב בקרב נשים מיניקות.
אניס (Anise) צמח המכיל תרכובות שונות הדומות להורמון האסטרוגן בגוף האישה ולכן מסייע להגברת החלב אצל נשים מיניקות. כמו כן הצמח מסייע לטיפול בכאבי בטן בתינוקות.
זרעי כוסברה (coriadrum sativum) – לצמח השפעה נרחבת על מערכת העיכול, מרגיע גזים ומשכך כאבי בטן ובמקרים של עיכול איטי/שלשולים.
ישנן אמהות מניקות שמשתמשות בכמוסות חילבה להעשרת החלב
כמוסות חילבה במינון גבוה עשויות להשפיע באופן ניכר על רמת הסוכר בדם (עשויות להפחית בצורה משמעותית את רמת הסוכר בדם לאור העובדה שהן מכילות כמות גדולה של סיבים תזונתיים ) ולכן אינן מומלצות בנפרד לנשים בהריון.
כמו כן לכמוסות חילבה יש ריח חריף וחזק במיוחד אשר עשוי להיות מורגש על הגוף.
לעומת זאת חילבה במיצוי אלכוהולי וכחלק מתערובת צמחים כפי שנמצא בפורמולת ה"מאמי בסט" אינה מסכנת את האישה ההרה בהיפוגליקמיה (רמת סוכר נמוכה בדם) ואינה גורמת לריח גוף ולמעשה אינה מורגשת כלל מבחינת ריח לוואי.
פורמולת צמחים כפי שנמצא ב"מאמי בסט" יעילה במגוון מישורים הן לאם והן לתינוק וללא תופעות לוואי.
לסיכום
תערובת צמחים זו משפיעה בעיקר על הגברת ייצור חלב אם, וכן לא פחות חשוב מכך על מאגרי הברזל וספיגת הברזל וכן מסייעת לאיזון תפקוד מערכת העצבים ומערכת העיכול.
הפורמולה מוגשת במיצוי אלכוהולי מה שמאפשר זמינות ביולוגית מירבית ופעילות מהירה של המרכיבים הפעילים, וכן ניתן למהול אותה במשקאות קרים או חמים.
בברכה
מיה צור – ריינר
תזונאית מוסמכת בגישה הטבעית
מדריכת כושר גופני ובריאות
הדרכת ילדים נוער ומבוגרים.